Άτομο και Αυτοπεποίθηση 1

Άτομο και Αυτοπεποίθηση

Όλοι έχουμε συναντήσει στη ζωή μας άτομα που έχουν πολλή αυτοπεποίθηση, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, άτομα που αισθανόμαστε ότι μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο, άτομα που με σίγουρα βήματα αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους, άτομα που “ζηλεύουμε” και θέλουμε να τους μοιάσουμε…
Μερικές φορές φαίνεται σαν να υπάρχει ένα μαγικό φίλτρο που κάνει τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζουν κατάματα τον φόβο και να μην διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Υπάρχουν και άτομα βέβαια, που ο στόχος είναι ακριβώς μπροστά τους και δεν ξέρουν πώς να τον φτάσουν ή, ακόμα χειρότερα, φοβούνται να τον πλησιάσουν.

Τι είναι λοιπόν η αυτοπεποίθηση;
Είναι μια μαγική δύναμη με την οποία κάποιοι λίγοι “τυχεροί” και “ευλογημένοι”, γεννήθηκαν με αυτήν; Η’ είναι μια εσωτερική δύναμη που όλοι έχουμε, αρκεί να την καλλιεργήσουμε, με την βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων;

Ξεκινώντας από τον ψυχολογικό ορισμό, η αυτοπεποίθηση είναι απλά ο βαθμός στον οποίο πιστεύετε ότι οι πράξεις σας, θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Μην μπερδεύεστε όμως, καθώς δεν είναι το ίδιο με την αυτοεκτίμηση.
Η αυτοεκτίμηση είναι μια γενικότερη αίσθηση που έχετε για τον εαυτό σας, ενώ η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη που έχετε στις ικανότητές σας σε μια δεδομένη κατάσταση. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτό που εννοούν είναι ότι θέλουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
Όπως είναι αναμενόμενο ωστόσο, σε όσους περισσότερους τομείς αποκτάτε αυτοπεποίθηση, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να αναπτύξετε αυτοεκτίμηση.

Γιατί χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση;
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα που μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε οτιδήποτε είναι μπροστά σας, χωρίς δισταγμό ή άγχος. Μπορεί να σας επιτρέψει να κάνετε αυτό που θέλετε πραγματικά και να επιτύχετε στη ζωή σας.
Με αυξημένη αυτοπεποίθηση, οι κοινωνικές δεξιότητες αναπτύσσονται. Είναι ευκολότερο να κάνουμε νέους φίλους. Να ξεκινάμε ή θα εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις με τρόπο φυσικό και αβίαστο. Σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, το άγχος παύει να είναι πλέον ένα ζήτημα. Αποδίδουμε καλύτερα στην εργασία μας. Ίσως πάρουμε και την προαγωγή που τόσο καιρό περιμέναμε. Η ρομαντική μας ζωή θα βελτιώνεται, γιατί παύουμε να αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Ξεπερνάμε ευκολότερα τα εμπόδια και τους περιορισμούς μας. Τα οφέλη είναι πραγματικά ατελείωτα. Η ικανότητά σας να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πιο ευτυχισμένοι, αισθάνονται πληρότητα, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση, λιγότερο άγχος και αγωνία επειδή πιστεύουν ότι έχουν τον τρόπο τους να χειρίζονται τα πράγματα καλύτερα.

Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν οι Ομάδες Αυτοπεποίθησης;
Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, οι συμβουλές που παίρνουμε για το πώς να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι γενικές και πολλές φορές, όχι οι κατάλληλες.
«Προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις», “Μα καλά, γιατί διστάζεις, αφού το ξέρεις/μπορείς να το κάνεις”, “Δεν το πιστεύω ότι δεν μπορείς να το κάνεις, προσπάθησε τουλάχιστον”, «Μίλα πιο δυνατά» ή «Ντύσου/Φέρσου ανάλογα».
Για να είμαστε δίκαιοι, αυτές μπορεί να είναι απλές συμβουλές και μπορεί να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε, πρόσκαιρα να σας “δώσουν κουράγιο”, όμως πραγματικά δεν θα σας βοηθήσουν να εντρυφήσετε στο είδος της βαθιάς αυτοπεποίθησης που οδηγεί στην πραγματική αλλαγή.
Μέσα σε μια ομάδα Αυτοπεποίθησης, η αυτοπεποίθηση “δουλεύεται” ομαδικά με την βοήθεια του life coach, ενώ η δυναμική που αναπτύσσεται σε μία τέτοια ομάδα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν, ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Έχουν μεταμορφωθεί άνθρωποι, που νόμιζαν ότι δεν θα πιστέψουν πότε στον εαυτό τους και δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τους φόβους τους.
Κάντε την αλλαγή στην ζωή σας και δώστε στον εαυτό σας το δώρο της δύναμης, της αυτοπεποίθησης, της μεταμόρφωσης προς το καλύτερο, προς αυτό που πάντα θέλατε.
Η δύναμη της ομάδας άλλωστε, έχει περιγραφεί στα λόγια του μεγάλου Γιώργου Σεφέρη: «Αυτός ο κόσμος, όλος μαζί, μου έδωσε το συναίσθημα πως δεν είμαι μια αδέσποτη μονάδα, ένα άχερο στ’ αλώνι. Μου έδωσε τη δύναμη να κρατηθώ ανάμεσα στους χαλασμούς που ήταν της μοίρας μου να δω».