Η πρώτη αγκαλιά 1

Η πρώτη αγκαλιά

Η πρώτη αγκαλιά που ανταλλάζεις με το ταίρι σου είναι ενδεικτική για την πορεία της σχέσης σας. Σου είχε περάσει ποτέ αυτό από το μυαλό; Κι όμως ισχύει. Για σκέψου το για λίγο.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η αγκαλιά είναι μια κίνηση φαινομενικά απλή. Μια κίνηση, θα έλεγες, αυτονόητη, συνηθισμένη και πολλές φορές αυτοματοποιημένη. Αρκεί όμως μια πιο διεισδυτική ματιά για να διαπιστώσεις τελικά ότι κρύβει μηνύματα ουσιαστικά, καθοριστικά και που τελικά “μαρτυρούν” τόσο την πορεία της σχέσης όσο και πότε αυτή ολοκληρώνεται.

Εσύ, δεν έχεις παρά να θυμηθείς την πρώτη αγκαλιά που είχες ανταλλάξει με το ταίρι σου. Και κυρίως να αναλογιστείς δυο πράγματα: ποιο μήνυμα του/της έδωσες τότε και ποιο μήνυμα σου έδωσε.

Για να το πετύχεις αυτό, ακολούθησε απλώς τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά, κλείσε τα μάτια σου και χαλάρωσε.
Πάρε μια βαθιά ανάσα, ενώ φέρνεις στο νου σου ένα χρώμα που σου δημιουργεί ηρεμία και σε αναζωογονεί.
Ύστερα, στον δικό σου χρόνο και χώρο, σκέψου τον τρόπο που σε αγκάλιασε την πρώτη φορά. Τον τρόπο που τον/την αγκάλιασες εσύ. Θυμήσου όλες τις λεπτομέρειες. Αυτές κυρίως που θα σε οδηγήσουν να ξαναφέρεις μπροστά σου τη στιγμή εκείνη.

 

Η πρώτη αγκαλιά 2

Και αν σου είναι δύσκολο, δεν έχεις παρά να εμπνευστείς από τις παρακάτω ερωτήσεις:

• Πάταγε σταθερά;
• Καθώς αγκαλιαζόσασταν πήγαινε προς τα πίσω; Ή πήγαινε προς τα μπρος;
• Ήταν η πρώτη αγκαλιά “μάχη επιβολής και επίδειξης δύναμης”; Ή μήπως ήταν σταθερή; Ή μήπως ήταν ανεπαίσθητη, σχεδόν ανύπαρκτη και αδύναμη;
• Τα χέρια του πώς τα είχε; Πώς εσύ τα αισθανόσουνα; Σαν να κρέμεται από πάνω σου με τέτοιο τρόπο που εάν έφευγες απότομα θα έπεφτε ή θα σκόνταφτε; Σαν να σε ακινητοποιούσε και να σε “μάγκωνε”;  Σαν να μην ήταν σταθερά και σίγουρα που ήθελαν να είναι;
• Πόση ήταν η διάρκεια της αγκαλιάς; Μείνατε αγκαλιασμένοι για αρκετά δευτερόλεπτα; Ήταν με διάρκεια και νόημα; Ήταν μια ουδέτερη αγκαλιά; Ήταν μια στιγμιαία αγκαλιά;
• Τι ζητούσες εκείνη την ώρα από τον άλλον άνθρωπο; Τι ζητούσε ο άλλος/η άλλη;
Μήπως βοήθεια;
Μήπως απεγκλωβισμό/σωτηρία από τα δύσκολα;
Μήπως επούλωση από το παρελθόν;
Μήπως αποδοχή/αναγνώριση γιατί δεν ένιωθες καλά με εσένα;
Μήπως μια στιγμιαία ευχαρίστηση και απλά να περάσετε ωραία απόψε;
Ή μήπως ένιωθες το πόνο του και ήθελες να του τον πάρεις;
Μήπως ήθελες να παίξεις σαν μικρό παιδί μαζί του/της;
Μήπως προσδοκούσες ότι επιτέλους θα είχες κάποιον/-α κοντά σου και γι’ αυτό ήσουν πρόθυμος/η να συμβιβαστείς;
Μήπως ένιωσες πάθος και επιθυμία για ερωτική ένωση;
Μήπως χάθηκες μέσα στην αγκαλιά και παραδόθηκες;

Ό,τι κι αν του/της μετέφερες ως μήνυμα ή σου μετέφερε, αυτό ακολούθησε μέσα στη σχέση.
Μπορείς να πεις ότι εκείνη ακριβώς την ώρα υπογράφατε μεταξύ σας ένα συμβόλαιο με κάθε λεπτομέρεια.

Παρακάτω θα βρεις μερικές τέτοιες ιστορίες παραδείγματα, από τις πολλές, που μπορείς να δεις καθαρά το συμβόλαιο και έτσι σε βοηθήσουν να βρεις πιο εύκολα και το δικό σου.

Περίπτωση Α
Ήταν καλοκαίρι όταν μια κοπέλα γνώρισε έναν γοητευτικό άντρα.
Τα μάτια του είχαν μια θλίψη που μαρτυρούσαν έναν εσωτερικό πόνο, ίσως από το παρελθόν. Εκείνη σαγηνεύτηκε από τη ματιά του. Ήταν αυτή η ματιά που την τράβηξε προς το μέρος του. Εκείνος πάλι έβλεπε μια τεράστια σπίθα στα μάτια της. Στην πρώτη αγκαλιά εκείνη όλο ενθουσιασμό ανέβηκε σε ένα παγκάκι κι εκείνος αμέσως την αγκάλιασε από εκεί που στεκόταν.

Η κοπέλα εκείνη τη στιγμή του έδινε ένα σαφές μήνυμα: “Ανεβαίνω ψηλά και από εδώ είμαι σε θέση να σου παίρνω το πόνο και να σου φέρνω τη χαρά”.

Εκείνος πάλι, όταν αγκάλιασε εκείνη, έπεσε πάνω της, αφήνοντάς της όλο του βάρος και παρέμεινε ήσυχος σαν μωρό παιδί στην αγκαλιά της. Και ήταν σαν να της έλεγε: “Δέχομαι αυτή τη συμφωνία. Εσύ ξέρεις καλύτερα από μένα”.

Ο καιρός περνούσε. Εκείνη έκανε τα πάντα για αυτόν. Και κάθε φορά προσπαθούσε να ανεβαίνει ψηλά «στο παγκάκι της σχέσης» για να βλέπει και εκείνον και εκείνη καλύτερα. Κάθε φορά κατακτούσε και άλλο ένα όνειρο και στόχο της. Και εκείνος συνεχώς άλλαζε διάθεση προς το καλύτερο.

Τα χρόνια πέρασαν και η ματιά εκείνου έγινε χαρούμενη και απέκτησε μεγαλύτερη σπίθα. Και έτσι ο κύκλος έκλεισε. Το μήνυμα είχε παραδοθεί. Η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί: Εκείνη εξακολουθούσε να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, κατακτώντας τα όνειρα της και εκείνος έφυγε με όση χαρά άντεξε να πάρει. Με όσο χώρο μπόρεσε να της δώσει. Εκείνη, συνέχισε να έχει και άλλα έντονα όνειρα. Εκείνος χρειαζόταν ένα διάλειμμα. Ίσως, αργότερα να έψαχνε πάλι τη χαρά σε μια άλλη γυναίκα, λιγότερο έντονη, ίσως πάλι άλλαζε εντελώς τη συμφωνία.

Περίπτωση Β
Μέσα στο καταχείμωνο ήταν, όταν ένα ζευγάρι
αντάλλαξε την πρώτη αγκαλιά και το πρώτο φιλί τους.

Ο τρόπος σχεδόν κινηματογραφικός. Εκείνη να τρέχει στην αγκαλιά του σαν παιδί που θέλει να πάρει ζεστασιά και αποδοχή. Εκείνος να γελά και η αγκαλιά του τόσο ελαφριά –σχεδόν ανύπαρκτη- που στο τέλος γλίστρησε.

Το συμβόλαιο είχε μόλις «υπογραφεί». “Πες μου ότι όλα θα πάνε καλά ότι και αν γίνει, του είπε εκείνη, και εκείνος έχοντας το μυαλό του σε αιώνια καλοκαίρια είπε ναι και σκόνταψε”.

Η αγάπη αυτή έκλεισε, όταν κάποια στιγμή ο άντρας αυτός φοβήθηκε και στο πρώτο “Μαζί και στα εύκολα μαζί και στα δύσκολα” γλίστρησε με δικαιολογίες. Έτσι η κοπέλα άνοιξε τα φτερά της και άλλαξε δρόμο. Εκείνος πάλι το πήρε ανάλαφρα. Το συμβόλαιο είχε ολοκληρωθεί.

Περίπτωση Γ
Ήταν άνοιξη όταν μια γυναίκα συνάντησε τον νέο γείτονα του 2ου ορόφου. Αυτός κρατούσε στην αγκαλιά του μια ολάνθιστη γαζία. Εκείνη μόλις είχε αγοράσει ένα περιοδικό αστροφυσικής και μπήκαν μαζί στο ασανσέρ. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και κανόνισαν τελικά να βγουν για φαγητό. Όταν συναντήθηκαν η πρώτη τους αγκαλιά ήταν όλο τρυφερότητα και με μια αίσθηση αμοιβαίας οικειότητας. Η κοπέλα ένιωσε το χέρι του να ακουμπά στη ραχοκοκαλιά της σταθερά, κάνοντάς την να ευθυγραμμιστεί στη στιγμή και ο άντρας χαμογέλασε, νιώθοντας τόσο τα πόδια του όσο και τα πόδια της να πατάνε γερά στη γη και παράλληλα να συνδημιουργούν μια όμορφη κίνηση.

Το συμβόλαιο της σχέσης τους είχε μόλις μπει ανάμεσά τους. Είναι σαν να έλεγαν και οι δυο: “Γνωρίζω πού πατώ και εναρμονισμένος/η στο τώρα επιλέγω τη σύνδεση και την οικειότητα μαζί σου”.

Και πράγματι, αυτό το ζευγάρι εργάστηκε αρκετά πάνω σε αυτό το συμβόλαιο. Ατομικά ο καθένας και μεταξύ τους. Έδειξαν προθυμία και οι δύο να γνωρίσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και τις διαφορετικές τους οπτικές, ώσπου να έρθει η αρμονία. Έδειξαν υπομονή και επιμονή όπου χρειαζόταν. Και η σχέση τους συνεχώς άνθιζε και σκορπούσε “ευωδιές” γαζίας σε εκείνους και στους γύρω τους.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να μελετήσεις τις δικές σου εμπειρίες και να ανακαλύψεις κομμάτια σου κρυμμένα, κομμάτια σου που ζητούν την αποδοχή ή αρνούνται να αλλάξουν, με δείκτη την πρώτη αγκαλιά που αντάλλαξες με έναν/μία σύντροφο; Κατέγραψε: Ποια μηνύματα έστειλες; Ποια μηνύματα έλαβες;

Θυμήσου!
Να είσαι γενναιόδωρος/η με τις αγκαλιές,
Να τις μοιράζεις αυθόρμητα και να τις δέχεσαι εξίσου.
Να είσαι παρών/ουσα και να δημιουργείς άπειρα Τώρα, άπειρα συμβόλαια αρμονικών σχέσεων!

Αφέσου!
Επίλεξε τι αγκαλιά συν-δημιουργείς με τους γύρω σου!